Dag 26

Dag 26 Breitbach-Trento- Rovereto woensdag 28 mei 2014

80 km We staan op met het zonnetje, heerlijk. De wolken hangen laag om de bergen. In de vijver kwaken de kikkers. De vijver ligt in de zon. Het is een prachtplek voor de ochtendmeditatie. Vreemd dat ook nu terwijl niets moet gedachten blijven komen. Het hoofd is blijkbaar nooit echt leeg.

Onze nieuwe brander werkt ook niet dus wederom afhankelijk van de buren voor onze thee. Vandaag onze eigen gedroogde thee opgemaakt.

Op de fiets in de zon alles gaat voorspoedig. 24 uur geleden zag het er allemaal anders uit. Toen hingen we in het pension. Op de fiets zingen we beiden erg blij en intens gelukkig: “here comes the sun little darling”

Ook slaken we kreten nu we in het echte Italië aankomen waar geen Duits meer wordt gesproken. We stappen over van pelgrimeren naar cullinairen want beiden houden van de Italiaanse keuken. De capuchino is hier erg lekker en kost samen met 2 chocoladecroissants slechts € 4,80.

We volgen nog steeds de Adige. De kloof wordt smaller en dat heeft een heel apart soort gewaar wording.

Na 50 km fietsen, fietsen we Trento binnen. Het is druk, we fietsen achter elkaar. Maar dan lijken automobilisten hier de hobby te hebben fietsen van de weg te rijden, het is eng.en man stuurt eerst Sjouke bijna van het wegdek af en vervolgens mij. Weg vreedzame gedachten. Ik ben boos scheld hem uit en heb wilde fantasieën over wat ik hem wil aandoen. Het is hier eng fietsen.

Dan komen we in Trento aan. Het is of we een andere wereld zijn binnengestapt geheel onvoorbereid staan we in Italië! Zonnig, overal mensen die praten, lachen, leven naar buiten zijn gericht. Zonnig en vrolijk gekleed, prachtig om na te kijken. Brede straten, mooie bestrating, prachtige huizen. We zijn Italië binnengestapt. Het lijkt vakantie, het is overweldigend het is prachtig. Awesome zeggen de Engelsen. We gaan op een terrasje wat eten, heerlijk en zeer goed betaalbaar.

20140528-205211.jpg20140528-205201.jpg

Vervolgens naar de Dom, maar die is nog dicht. We bekijken het stadje wat gaan een kerk in waar ik er achter kom dat ik wel uitgekerkt ben. We zien er teveel.

Hier in Trento ligt een Romaanse vesting. Die willen we bekijken. Het meisje achter de kassa vraagt of wij in aanmerking komen voor korting, blijkt ze te vragen of we al 65 zijn. Nee, maar krijgen Pelegrinos korting vragen wij lachend, waarop zij lacht en ons daarom korting geeft. Goethe zei hierover…” Ich bin in der Stadt herumgegangen, die uralt ist..”. Heinrichs Heine:”. Diese Stadt liegt alt und gebrochen in einem weiten Kreise von bluhend grunen Bergen, die, wie ewig junge Gotter, auf das morsche Menschenwerk herabsehen..”

We zien restanten van een waterput, een watergang, een weg en mozaïeken van een huis.

Hierna gaan we langs de Piazza Dante. Ik heb wel wat met Dante, ik heb nog niks van hem gelezen, maar hij heeft altijd zo’n mooie kop als standbeeld. De hel van Dante integreert me. Ook de gebeeldhouwde hellepoort van Rodin vind ik interessant. En wat zie ik op het plein: een gigantisch standbeeld met onderop Dante (?) uitgebeeld als de denker van, jawel Rodin. Als ik beter kijk is deze uitvoering ook onmiskenbaar gemaakt door Rodin zelf. Schitterend beeld.

20140528-205229.jpg20140528-205240.jpg

Inmiddels is het drie uur en de Dom is open. Wij gaan naar binnen en er is zowaar iemand die een stempel kan en wil geven. Hij neemt ons mee achter de coulissen, daar komen wij anders nooit. Wij vinden dit bijzonder. Terug bij de fietsen gekomen, is Rolande haar fietssleutel kwijt, zo onder de indruk was ik, gelukkig lagen ze daar waar we de stempel hadden gekregen.

We stapten op de fiets en reden de laatste 35 km van de etappe van vandaag. De zon gaat weg, er komt een fikse tegenwind. De weg is nu saai, we volgen nog steeds de Adige. Er zijn geen campings en zo melden wij ons oude jongeren of vroeg bejaarden( volgens het meisje van de Romaanse kassa) bij een jeugdherberg. Het is back to the 70 ties. Heel sober, wel een tweepersoonskamer met douche, maar geen plek om handdoek op te hangen of zeep op te zetten. De douchekop stamt nog uit de jaren 70, grappig om dit mee te maken.

We hebben een aardig ritme. Sjouke maakt kettingen schoon en oliet ze en ik was onze fietsbroeken bh en evt andere was.

’s Avonds het stadje in, is heel leuk, een beetje studentenstadje achtig. Lekker gegeten en gedronken.

20140528-215904.jpg20140528-215829.jpg20140528-215920.jpg20140528-215842.jpg20140528-215853.jpg

 

20140528-215929.jpg

Dag 25A 28 meiDag 25B 28 meiDag 25C 28 mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s