Dag 6

Dag 6 Oberspray-Bingen 8 mei 2014

 

23 km in 1.53 uur werkelijke afstand circa 65 km.
Het heeft veel geregend ‘s nachts. Half 7 op en snel de tent ingepakt voor de volgende bui. Daarna ontbeten.
We nemen een soort van rustdag. We fietsen circa 7 km naar de KD boot in Oberspray. We stappen op de boot naar Bingen. We hebben mazzel, vandaag gaan fietsers voor half geld.

Op de boot zaten we mooi te kijken en te genieten van de romantische
Rijn, zoals die hier heet.

De echte reden dat we een rustdag hebben is dat wij beiden kennismaken met het fietsers fenomeen, waar beiden nog niet eerder last van hadden: ….. Zadelpijn!

We zagen diverse roofvogels, ook volgens mij een visarend en zeearend. Maar vooral veel gierzwaluwen. Ik ben blij dat ik hier niet de gierzwaluwtelling hoefde te doen er waren er tijdens deze bootreis wel 1000den.

fietsreisrome 089

De Lorelei wilden we perse zien, het beeld was klein en stond aan de kade voor de bocht. Een soort meermin. De Lorelei is werkelijk een soort S bocht in de Rijn. De Rijn versmalt en ligt daar tussen twee hoge bergen in. Vroeger was dit een erg gevaarlijk punt, maar door explosieven in de Rijn te gooien zijn de gemene rotsblokken verwijderd.

In Bingen aangekomen zagen we een burcht aan de ene kant van de berg en een toren, Mauseturm, in de Rijn en een burcht Klopp aan de andere kant van de Rijn. Hier kon niemand door komen zonder tol te betalen.

fietsreisrome 104fietsreisrome 110fietsreisrome 119

Er waren vroeger tussen Keulen en Bingen meer dan 40 plekken waarop tol (Zoll) werd geheven. Pas halverwege de vorige eeuw zijn deze tolplekken opgeheven, ze hinderden de economie te veel. Voor al die beambten is een nuttiger tijdsbesteding bedacht. Reorganisaties zijn van alle tijden. AGS het nieuwe Douanecomputersysteem voor in -en uitvoer zal ook een verbetering zijn en de bedrijven minder in de weg lopen. AGS wordt nog getest door een heel testteam waar Sjouke deel van uit maakt.

In museum Strom am Rhein een inspirerende overzichtstentoonstelling van Hildegard van Bingen. Behalve dat zij in een klooster leefde had ze visioenen en was zij een expert in die tijd in de geneeskunde. Zij werkte met kruiden, stenen en metalen. Bijzonder interessant en inspirerend. Zij gaf veel advies aan Paus en Keizer in 1100. Een voorloper van emancipatie en natuurlijke geneeskunde, een vrouw naar mijn hart. Gelukkig kwamen er op de tentoonstelling ook enkele onhebbelijkheden van haar naar voren.

fietsreisrome 120fietsreisrome 126fietsreisrome 131fietsreisrome 133

Ook hebben wij de St. Marten basiliek bekeken.voor we deze kerk binnen gingen lazen wij het verzoek om geen rijst te strooien bij trouwerijen, want alle kleine beetjes helpen, ook om de honger de wereld uit te helpen.
Het indrukwekkende daar was het beeld van deze adelijke ridder die een bedelaar voor zich laat staan en deze als gelijke behandeld. En zijn kleding met deze bedelaar deelt. De barmhartigheid die deze kerk uitstraalt raakt met name Rolande.

We hebben geprobeerd de burcht Klopp al fietsend te bereiken, Rolande moest tijdens deze sterke klim afstappen. Ik vrees nu al de Alpen! Sjouke haalde het wel! de strong one!

fietsreisrome 144

Tijdens de regenbui de tent opgezet, daar werden we niet vrolijk van. De hele nacht heeft het geloof ik geregend.
De camping in Bingen h
Hindenburg Brucke camping was unheimisch. Veel drinkende mannen, weinig tot geen vrouwen, toilets geen privacy, douches geen privacy. Rolande was blij dat ze niet alleen daar stond.

 

Dag 6A 8 meiDag 6B 8 mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s