Dag 8

 

72 km 4.21 uur

Voor het ontbijt heeft Sjouke de ketting van de fiets schoongemaakt en geolied. Verder heeft ook de banden opgepompt. Dit was wel nodig want we rijden door de regen op modderige wegen en ook ‘s nachts staan de fietsen buiten in de regen.
Vervolgens deden we inkopen, lunch voor onderweg op de kleine markt.

Na de inkopen op de trappers. Het schakelde gelijk een stuk makkelijker, misschien dat daarom gister bij de beklimming de ketting eraf vloog. We moeten dus eerder de kettingen schoonmaken en oliën.
Maar Rolande had een zere kont, we hadden veel tegenwind, het was super bewolkt en de regen dreigde iedere minuut neer te komen. Het was dus niet leuk. En dan ook nog door een industrie gebied. BASF!
En dan plots valt je blik op de bermen met alle bonte kleuren, die bescheiden schreeuwen om aandacht. Hoe beschrijf je dat beter? Schreeuwen en bescheiden lijkt niet samen te kunnen.
Diverse kleuren geel, rood, blauw, paars, lilla, wit. Het is schitterend.
En dan plots het geluid van een leeuwerik en als je die dan hoog boven je spot kan je niets anders dan vol in de remmen en ademloos kijken en luisteren. Het is een prachtig schouwspel hoe mooi hij in de lucht hangt en dan als het ware naar beneden dwarrelt.
Een mens kan dan alleen maar ontroerd en dankbaar zijn.
Vervolgens zagen we ook een bloeiende Anna Palowna boom. Geweldig.

De kont doet nog steeds pijn, maar is niet meer alles overheersend na dit soort ervaringen.

We pauzeren ergens in de berm tussen de buien door. En dan belt Ronald, Rolandes lieve ” broertje”.

Ver voordat we in Speijer komen zien we de inmens grote Kaiserdom boven het stadje uittorenen.

fietsreisrome 183
We zijn de dom ingegaan.
In de Kaiserdom viel Sjouke gelijk voor de fresco’s aan de muur.

Pas later begreep ik waarom. Ze herinnerden mij aan de plaatjes van zondagsschool. Als ongelovige werd ik elke zondag naar zondagsschool gestuurd voor mijn algemene ontwikkeling. Na de eerste keer vertelde ik mijn moeder dat zij aan het eind om geld vroegen: een stuiver.
Daarom kreeg ik daarna elke zondagmorgen een stuiver mee. Maar al bij de eerste keer werd ik op de Oosterdijk in verzoeking gebracht door een kauwgomautomaat. Daar haalde ik vanaf toen elke zondag een Bazooka Joe kauwgommetje met een klein stripje om de kauwgom heen met avonturen van Bazooka Joe. Ik ben zelfs nog lid geweest van de Bazooka Joe club.
Omdat ik geen geld bij me had ben ik niet naar de zondagsschool geweest.

De Kaiserdom was van binnen zeer sober, ook hier weer een uitstraling van barmhartigheid. We ontmoeten hier zuster Rosemary die ons een stempel gaf van de Kaiserdom. Een hele lieve mooie non. Ik had de neiging om haar te vertellen dat Mijn moeder was overleden. Dit deed ik niet.

fietsreisrome 185

We verlaten de Kaiserdom en komen op de wandelwinkelstraat een beeldje van een pelgrim tegen: foto !

 

We fietsend vervolgens over de rechter oever omdat de Garmien ons in de steek liet en die alleen een beschrijving gaf van de rechter oever. Dat was maar goed ook, want daar ligt Phillipsburg met een camping, weer een prettige camping.
De fietstocht was in de regen, maar de regen stopte toen Sjouke de tent opzette. Hij was nog niet klaar en daar kwam de regen weer.
In Speijer hebben we de Hans Reitsma route verlaten, die pakken wij ergens bij Fussnach, bij Bregenz, weer op.

 

Dag 8A 10 meiDag 8B 10 meiDag 8C 10 mei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s