Dag 4 woensdag 8 maart

Dag 48 donderdag 19 juni. Fiets naar Smeralda en tips

Hoewel we vroeg op waren, gingen we laat weg. De tent was erg nat en aangezien we die misschien pas over twee weken terugkrijgen moet die droog ingepakt worden. Ondertussen gezellig met onze Duitse buren gepraat, zij kwamen vanuit Innsbruck fietsen en natuurlijk afscheid genomen van Maureen en Gerrit.

Met volle bepakking gefietst naar Rome. Onderweg naar Rome reed Rolande voorop en kon nog maar net een overkronkelende slang ontwijken van zeker 1,5 meter lang, waarschijnlijk langer, we konden geen foto maken, maar zag er net zo uit als die van dag 44.

fietsreisrome 910

Op het St. Pietersplein een foto met bagage gemaakt en naar SanPietro treinstation gefietst. De fiets moet je een trap af en op slepen om op perron 3 te komen. Vervolgens stapten wij met moeite in de trein, zetten samen de fietsen op een tussenbalcon en blokkeerden zo boel en toen bleek dat de deur aan de andere kant kapot was. Al snel bleek dat bij alle volgende haltes je aan die kant uit moest stappen, we zaten dus klem. Er kwam geen enkele halte waar wij er even uit konden gaan om naar een ander balkon over te stappen. We hadden al gecheckt van binnenuit dat het balcon rechts juist aan de andere kant kapotte deuren had, we moesten dus op het balcon links zien te komen. Uiteindelijk zijn we door de trein heen naar het linkerbalcon gelopen. Hiervoor moesten de achterassen eraf en bij elke bank moest de voorkant van de fiets even 20 centimeter opgetild worden, een heel karwei, maar het is gelukt en we voelden ons opgelucht. De Italianen in de trein werden door ons lastig gevallen, maar zij lieten dat of gelaten of geïnteresseerd toekijkend toe. Bij de halte in Anguillara bleek dat alle moeite voor niets was, dat was de eerste halte waar je aan de kant uit moest stappen aan welke wij ook ingestapt waren, That is ook life.

De trein gaat naar Anguillara. Vandaar is het circa 10 km fietsen, voor een groot deel langs een meer naar camping Smeralda.
Van hieruit haalt Soetens de fietsen op.
We moesten cash € 320 betalen voor Soetens, maar die hadden we niet bij ons (vergeten te bancomatten, want we hadden dat wel gelezen op de site van Soetens). De campingbaas legde uit waar de dichtstbijzijnde Bancomatten was, 6 kilometer terug. Sjouke heeft dit zonder bagage gefietst, de Bancomatten die de campingbaas had uitgeduid bestond al jaren niet meer. Gelukkig kon Sjouke communiceren met de plaatselijke bevolking die hem goed duidelijk konden maken waar wel een Bancomatten was.

We hebben nog een duik in het meertje genomen en een hop gezien. Hop is een vogel die een kuif kan opzetten en het is een beetje onze vakantievogel, we zijn gek op het beestje, zelfs in China hebben we een Hop gezien. Het was daarom een mooie afsluiting van onze reis.

TIP
Wees vroeg bij deze camping en maak vervolgens dat je wegkomt. Wij hebben dat niet gedaan, omdat we vrij laat aankwamen. We namen een bungalow voor €50, volgens ons een oude vieze schuur met bedden die niet om in te liggen waren. Douches op terrein, wij zouden dat bouwvallen noemen. Jammer dat er absoluut geen aandacht en liefde aan deze plek wordt gegeven.

Omdat ons vliegtuig vroeg vertrok ook maar shuttle, waar we met 6 mensen inzaten en ieder stel € 50, moest betalen. ‘ s Morgens konden we nog maar net een kopje koffie kopen op de camping. Dat ging niet van harte.

Mensen lever je fiets en bagage in, neem de bus van €1, dan de trein van€2,10 naar Rome, neem bij Termini een hotel of B&B voor nog geen €50 per nacht en een reguliere bus naar vliegveld. Scheelt een hoop geld en een frustratie. Want het is niet leuk om zo’n teloorgang van camping en mentaliteit van mensen mee te maken.

Het positieve is dat ze zorgvuldig omgaan met je fiets en bagage.

We komen in Nederland nog terug met foto’s van de laatste dagen, althans dat hopen we en met tips over bagage en andere wetenswaardigheden voor mensen die de reis aan het voorbereiden zijn.

Leuk dat jullie ons gevolgd hebben. Wij vonden het erg leuk om een blog bij te houden en ook te merken dat deze werd gelezen. Dank voor jullie aandacht en medeleven.

Liefs Sjouke en Rolande

Dag 47 woensdag 18 juni campingdag

Lummeldag,. En eindelijk de terugreis definitief kunnen maken. Boardingcards geprint.
Ook vandaag weer veel regen en tussen de buien door zwemmen. En ideeën en ervaringen met onze Duitse fietsende buren die ook een deel Hans Reitsma route hebben gevolgd.

Plots stonden Maureen en Gerrit voor onze neus. Een hartelijk weerzien met de mensen die we in Verona ontmoet hadden. Samen proberen te kijken hoe Nederland won van Australië. Hoewel kijken, we deelden veel meer over onze pelgrimageverhalen. Ook samen gegeten, wijn drinken en al snel was het erg laat.

45 maandag 16 juni 2014 help hoe komen we thuis

fietsreisrome 824

Nog steeds koel en bewolkt in Rome.
We gaan op weg naar ons eindpunt van deze reis. De Qua Vadis kapel aan de Via Appia Antica.

Weer langs de Tiber over het dichtbegroeide fietspad. Het riet woekert hier. Nog een paar maand en er is geen fietspad meer, tenzij ze het gaan onderhouden. Onderweg een schaapskudde met een herder met twee honden. De man bedankt ons uitbundig omdat we stoppen. Wat zegt dit? Is deze man altijd zo of zijn er fietsers die dwars door zijn kudde heengaan en zijn schapen angst aanjagen?

fietsreisrome 819

Langzaam aan zien we meer mensen en ook zien we bruggen. We naderen. de stad Rome. We raken door het fietspad even het spoor bijster en volgen daardoor niet meer de Tiber, maar gaan richting het Vaticaan. We vinden dit een grappig toeval en besluiten dan maar naar het Vaticaan te gaan.
Hoe dichter we bij komen, hoe drukker het wordt. Het fiets zo makkelijk zonder bagage. En bij Rolande speelt de emotie op als we de Sint Pieter naderen, we hebben Rome gehaald. Wat knap, wat een inspanning en wat geweldig dat we het gehaald hebben. Ik ben zo trots op ons op mezelf. Het is geweldig.
We staan samen op het Sint Pietersplein en laten ons fotograferen door een Aziatische voorbijganger en genieten van het moment, zonder ons stuurtasje uit het oog te verliezen.

We gaan eerst naar het Opera Pellegrino om ons testimonium op te halen. We krijgen een stempel en een testimonium. Ik vraag naar een stempel van het Vaticaan. We worden door verwezen. Achter het Vaticaan moeten we zijn.

Wij mogen daar de fiets niet parkeren, maar wel iets verder. Hier zijn nog wel wat toeristen, maar voornamelijk politie en de Zwitserse Garde, we worden gecontroleerd door de politie, gaan door een poortje, Sjouke herinnert zich dat hij een zakmes bij zich heeft en geeft deze spontaan af, lopen langs de Zwitserse Garde, diverse politieposten om een geel briefje te halen, nog weer verder lopen en wij zijn in de achterste vertrekken, waar we worden opgewacht en wederom een Testimonium krijgen. Er mag geen foto van gemaakt worden. Jammer

We lopen een stuk terug en mogen via de achteringang het Vaticaan in, geen urenlange rij om in te staan. Het is toch wel heel bijzonder om dit mee te maken. We hebben wel heel veel politie te woord gestaan met ons gele briefje om hier te komen.

Als we later teruglopen worden we door velen herkend en krijgen zonder te hoeven vragen ons mes terug. Wat een bijzondere beleving zo. We lopen naar de Friezenkerk, maar die is dicht. Het wordt zwart aan de lucht, het begint hard te waaien, donkere wolken pakken zich samen boven het Vaticaan en plots schuilen we onder de zuilen rondom het St. Pietersplein. Het hele plein is in een mum van tijd leeg.

fietsreisrome 828

Na een behoorlijke tijd geschuild te hebben en wat mensen ontmoet te hebben fietsen we door Rome en bekijken de bezienswaardigheden. We proberen enigszins richting te bepalen, maar doen dat meer door een prettige fietsweer te kiezen dan door te kiezen voor de bezienswaardigheid, hoewel…. Bij het kapitool slepen we onze fiets de trap op. We zien, het Kapitool, het forum Romanum, het beeld van Romelus en Remus met de wolf, het Piazza Venezia, het Victor Emannuel monument, het Coloseum in de steigers, het Piazza Navona met zijn schitterende fonteinen, en natuurlijk het Pantheon.

Sjouke vraagt bij een kiosk naar de comic van Ric Roland, van de Gazetta della Sport. Ze begrijpen hem niet. In de Gazetta della Sport staat alleen maar sport, geen comic. Hij laat de foto zien en dan valt er bij een van de medewerkers een kwartje: bovenin onder een stapel heeft ze zoiets gezien. Sjouke heeft zijn Italiaanse comic, voor slechts € 1. Nu kan hij Italiaans oefenen. Strips zijn duidelijk niet meer populair.

fietsreisrome 835

Bij het Pantheon doen we wat we ons voorgenomen hebben. We gaan zitten op een terrasje, drinken een veel te dure cappuccino die ook nog de slechtste is van deze hele reis, maar dat wisten we nog van een vorig bezoek…………. Maar wij zaten in de zon het prachtige gebouw te bekijken en bewonderen. Wat een energie straalt het uit.

fietsreisrome 839

Binnen was het nu niet meer leeg met een marmer bankje her en der. Nu waren er toeristische zaken in gebracht en ook meer als kerk ingericht. Jammer deze afleiding. Midden in mochten we niet staan, hier lag een plas water door de eerdere regenbui. Het zonlicht scheen nu fantastisch door de koepel. Ondanks alle onrust die men hier nu heeft aangebracht blijft het een mooi energetisch gebouw.

fietsreisrome 844fietsreisrome 845

fietsreisrome 848fietsreisrome 854

Het grote open gat bovenin het Pantheon verlicht gedeelten van het Pantheon.

fietsreisrome 858

Rolande bij een van de imposante pilaren van het Pantheon.

fietsreisrome 869

De oude stenen van het Forum Romanum.

Nu een ticket voor de trein boeken, we gaan naar huis. Geen treinticket te krijgen, en al zeker niet voor de fietsen. We hebben op twee plekken minimaal een uur staan wachten alvorens we aan de beurt waren. De twee plekken een paar kilometer uit elkaar. Maar niets te boeken, we werden goed geholpen, maar het lukte niet. We werden moedeloos, wat nu, hoe komen we thuis, terugfietsen is geen optie. Ontdaan terug naar de camping via het park villa Borghese, maar daar hadden we geen oog voor.

fietsreisrome 870

Op de camping gegeten, Peter, uit Ferrara was er nog en samen gekletst.

Morgen kijken we of we nog wat met de treinreiswinkel kunnen regelen. Anders maar vliegen en vragen of de fiets met Soentens mee terug kan.

Iemand in Nederland nu een goed idee??????????
Laat het ons weten! Alvast bedankt.